Edis Residence 1

The client's design brief to arnoldlane was to master plan the existing Interwar home and to incorporate a new extension for living and teenage retreat.

The works were undertaken in three stages over a two year period. We introduced Studio R architects to the project and worked in collaboration with them on the design of the new pavilion on the rear of the home. Careful consideration was given to the era of the original home from an internal and external perspective as the goal was to achieve a harmonious language between new and old.

The scale of the new extension was grand and needed to be well executed so as not to dwarf the original part of the home. The rear pavilion, although a contrast to the existing dwelling, has subtle details that link the two parts together both internally and externally. The floating roof and continuous high light windows flood the space with light and shade that changes the internal environment throughout the course of each day. The result is an Architectural language between old and new that sit seamlessly with each other.

Material selection and detailing connect new and old rather than starkly contrasting. The use of traditional materials such as sandstone, travertine, marble, timber and glass throughout add to the feeling of timeless sophistication.

The introduction of timber mouldings in the original part of the home was used to create a layer of texture. These moulding details were then carried over to the new extension by way of panelling where the existing home appears to have been "cut off". The over scaled shelving units act as room dividers whilst concealing structural posts. These elements also wear the decorative mouldings linking the original home with the new pavilion. Joinery detailing in the rear extension is simple and paired back but rich in terms of material selection.

Furniture was sourced from a variety of suppliers and some pieces were customised specifically for the project.

A trusting client allowed us to deliver the best possible design outcome.

© arnoldlane