Thornton Residence

The approach to this project was 'diagnostic' design. This involved assessing the ills of the previous renovation to an early 1900's dwelling situated in Double Bay. The lower floor was originally built in the early 1900's and the upper floor extension was carried out in the 1990's without much consideration given to the original dwelling or how the living/eating spaces would be used by its occupants.

The client wanted a contemporary space to live in whilst respecting the era of the original home.

After long discussions with the client who had wished to maintain a bedroom/study on the lower floor we convinced them to open the space from front to back to address the lack of light and the compartmentalisation of the existing space. The existing stair to the upper level had to remain due to budget restraints but the rest of the space was completely opened. We added a small extension to the side of the house that allowed us to 'square up' the space with two large windows to bring more natural light into the space. A dramatic five and a half metre long calacatta clad counter links the two living spaces book matched almost perfectly on all faces. The decorative panelling conceals storage cupboards in the main lounge and the laundry and downstairs wc off the second living space at the rear of the home. Three sets of new timber framed double doors on the rear of the house replace the original single access. Traditional parquetry floor was laid to warm up the almost all white space.

The upper level was planned to accommodate the fourth bedroom previously located on the lower level. Both upper level bathrooms were re designed to maximise the space.

All windows and doors on the ground floor and existing upper floor sash windows with faux stained glass were replaced with new timber casement windows in clear glass, internal white plantation shutters were installed. The existing balcony to one side of the rear facade was removed and the full height doors replaced with sill height to create symmetry on the rear elevation. The painted brick exterior of the house was rendered and painted in Resene 'Tea' with natural white and charcoal accents.

The result is an elegant sophisticated renovation that sits well within the Double Bay demographic.

© arnoldlane